Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki klasyczne...

Gołąbki klasyczne...

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48372

Dodano:

Odsłon: 2617

czyli z mięsem i ryżem.

Składniki

  • kapusta biała 1 główka (duża)
  • farsz:
  • mięso wieprzowe b/k, np. karczek 1 kg
  • ryż biały 70 dkg
  • cebula 2 szt
  • sól, pieprz czarny, maggi
  • smalec 1/2 kostki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb kapuściany. Następnie naszą kapustkę obgotować w lekko osolonej wodzie (czas gotowania ok. 45 minut), wystudzić, podzielić na liście.
    Mięso ugotować w osolonej wodzie (czas gotowania ok. 90 minut), wystudzić, zmielić w maszynce. Ryż ugotować na sypko (proporcja ryżu do wody 1:2), wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu. Dodać do niej ryż i mięso. Farsz wymieszać, doprawić do smaku solą i pierzem.
    Ściąć grube nerwy z liści kapusty lub lekko rozbić tłuczkiem (ja preferuję drugą opcję). Na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie, zakładać z obu stron brzegi listka i całość zwijać w wałek. Dno rondla (u mnie gęsiarka) posmarować tłuszczem (łyżka smalcu), wyłożyć małymi liśćmi kapusty i na nich układać gotowe gołąbki ściśle obok siebie, zwiniętą stroną w dół. Zalać niewielką ilością przegotowanej wody zmieszanej z łyżeczką maggi. Gołąbki dusić pod przykryciem przez około godzinę. W razie potrzeby podlewać jeszcze gotowaną wodą.

    Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym.

    Przepis na sos pieczarkowy na moim profilu: smaker.pl/przepis-sos-pieczarkowy,105720.html

  2. Smacznego!

    Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 25 gołąbków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń