Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki na szybko

Dania główne

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 665 Ocena: 37750

Dodano: 20.12.2013

Odsłon: 5257

Równie smaczne jak te robione tradycyjnie.

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • cebula 1 szt
  • mięso mielone z łopatki wieprzowej 70-80 dkg
  • ryż 3 szkl
  • margaryna 1 łyżka
  • smalec 3 łyżki
  • sól, pieprz, maggi
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Mięso podsmażyć na patelni, pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem margaryny, wówczas nie będzie się kleił. W misce wymieszać usmażone mięso i ryż, doprawić solą i pieprzem. Na spód garnka, w którym będziemy dusić gołąbki, położyć smalec, kolejno ułożyć liście kapusty (połowa ugotowanej główki), ryż z mięsem. Całość przykryć pozostałą kapustą. Kilka kropel maggi wymieszać z czterema łyżkami wody, takim sosikiem polać gołąbki. Garnek przykryć pokrywą i zapiekać ok. 15 min na wolnym ogniu. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń