Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym

Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1445

Dodano:

Odsłon: 7614

Gołąbki są jednym z moich ulubionych dań i chyba nigdy mi się nie znudzą. Lubię jednak czasami troszkę je urozmaicić. Ale tylko troszkę, bo najbardziej lubię te jak najbardziej zbliżone do klasycznych. Poprzednie przepisy na gołąbki, te klasyczne w sosie pomidorowym i pieczone gołąbki mojego Marcina bardzo się Wam podobały, co widzę w statystykach :) Dziś więc podrzucam jeszcze inne. One w zasadzie niewiele się różnią od tych klasycznych, jednak są nieco delikatniejsze. Dzięki dodatkowi sosu farsz nieco zmienia swoje klasyczne oblicze, a sos, którym polewamy gołąbki na talerzu jest niesamowicie aksamitny i lekko kwaskowaty. Niebo w gębie!!!

Składniki

  • 1 dużą kapustę (u mnie włoska)
  • Na farsz:
  • ryż
  • mięso mielone (u mnie w proporcji około pół na pół z ryżem)
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • Na sos:
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego
  • 1 duży kubek gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • po 2 liście laurowe na garnek
  • po 1 łyżeczce smalcu na każdy garnek gołąbków
  • mąka zmieszana z wodą do zagęszczenia (opcjonalnie, ja zagęszczam)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jak przy każdych gołąbkach, zaczynamy od sparzenia kapusty i oddzielenia jej liści.
    Celowo również nie podaję proporcji ryżu do mięsa, bo każdy ma swoje ulubione i wypracowane, niech więc użyje tyle ryżu i mięsa, ile lubi ;) na pewno trzeba dać sporo cebuli.

  2. Mięso mielimy i łączymy starannie z ugotowanym na sypko i ostudzonym ryżem. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku oraz majeranek. Wyrabiamy mięsną masę. Do masy dodajemy około 100ml przecieru pomidorowego i 2-3 łyżki śmietany. Wyrabiamy masę jeszcze raz. Próbujemy i w razie potrzeby jeszcze troszkę doprawiamy.

  3. Pozostały przecier pomidorowy i śmietanę wrzucamy do naczynia, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.

  4. Sos wylewamy na dno garnka (lub garnków, bo gołąbków zwykle robi się sporo, na 2-3 dni). W liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy zgrabne gołąbki, które ściśle układamy w garnku. Kładziemy 2 warstwy gołąbków na garnek.

  5. Do garnka dolewamy tyle wody, by gołąbki tylko nieco wystawały ponad jej powierzchnię. Wrzucamy liście laurowe oraz smalec. Roztopiony czy w stałej konsystencji, to już mniej istotne. Gotujemy na malutkim ogniu, tak, żeby gołąbki wesoło sobie popyrkiwały, a nie wyskakiwały z garnka. Gotujemy około godzinę od zagotowania, sprawdzając widelcem, czy liście kapusty na gołąbkach już zmiękły.
    Podajemy na gorąco.
    Mają jedną, ogromną wadę: zjedzenie jednej sztuki jest praktycznie niemożliwe. Są po prostu za dobre...



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń