Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki we włoskiej kapuście

Gołąbki we włoskiej kapuście

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1731

Dodano: 11.01.2018

Odsłon: 12055

Gołąbki z mięsem, ryżem i kaszą , zawinięte w liście włoskiej kapusty. Bez żadnego problemu zdejmiecie liście z włoskiej kapusty, ważne jest jednak, aby przed zawijaniem farszu, liście sparzyć gorącą wodą. Gołąbki pyszne, zapiekałam je w sosie pomidorowym. Polecam Wam przepis, ulepszajcie go :) Ślicznie pozdrawiam :) Kasia

Składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy
  • 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto
  • kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • posiekana natka pietruszki
  • maggi do smaku
  • dodatkowo:
  • plasterki boczku do obkładania gołąbków
  • gałązki pietruszki
  • Sos pomidorowy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyjdzie około 16 gołąbków.


    Zdejmujemy liście z kapusty, parzymy chwilę w gorącej wodzie.

  2. Wszystkie składniki farszu mieszamy. Kładziemy porcję farszu na każdy liść, zawijamy.

  3. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, plasterkami boczku, na to ciasno układamy przygotowane gołąbki.
    Ostatnią warstwę obkładamy gałązkami pietruszki oraz plasterkami boczku, wlewamy około 1 szklankę wody bądź bulionu, kładziemy liście kapusty, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 2 godziny. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem pomidorowym i dalej zapiekamy, jeszcze przez około pół godziny.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Asica35 12 stycznia Aleeeee bym jadła!! ;) wyglądają rewelacyjnie Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 stycznia Gołąbki są pycha, koniec, kropka :D

Pamiętam, jak za dzieciaka zawsze kapustę odkładałem na bok hehehe, a teraz na samym początku zjadam. Jak to się z wiekiem gusty zmieniają ;)
Odpowiedzi: 5 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń