Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z piekarnika z dodatkiem boczku

Gołąbki z piekarnika z dodatkiem boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 844

Dodano:

Odsłon: 13041

Polecam gołąbki z piekarnika, z dodatkiem boczku, bazylią i pysznym sosem ze świeżych pomidorów.

Składniki

  • 1 duża kapusta
  • 600 gram mięsa mielonego z łopatki
  • 0,5 szklanki suchego ryżu (przed ugotowaniem)
  • 3 cebule
  • kawałek boczku surowego wędzonego -ok.20 plastrów
  • 6-7 pomidorów
  • bulion / rosół - około 1,5 litra
  • olej
  • 3-4 łyżki pikantnego ketchupu
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz, ostra papryka
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Cebulkę i boczek kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni, studzimy. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ryż gotujemy na pół twardo, czyli nie do końca :) Wszystko łączymy w garnku - mięso, ryż, cebulę i boczek. Z masy formujemy małe, podłużne kotleciki.







  2. Z kapusty odcinamy tzw. głąb ( ze środka) i wsadzamy ją na około 10 minut do wrzątku, gotujemy na małym ogniu, potem odwracamy jeszcze na drugą stronę i gotujemy ok. 5 minut. Wyjmujemy, studzimy i odrywamy liście. Na każdym liściu układamy naszego kotlecika, zawijamy ciasno (tak jak krokiety). Każdego gołąbka owijamy dodatkowo cienkim paseczkiem boczku dla smaku.



    Sos pomidorowo ziołowy:

    2 cebule kroimy w kosteczkę, podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, miksujemy i przecieramy przez sitko, żeby usunąć pestki. Dodajemy podsmażoną cebulkę i 2 łyżki suszonej bazylii. Dolewamy bulion, 3-4 łyżki pikantnego gęstego ketchupu i mieszamy razem. Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze gołąbki.

  3. Na dno naszego naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, których nie wykorzystaliśmy (kilka zostawiamy). Układamy gołąbki, zalewamy przygotowanym sosem pomidorowo-ziołowym, obsypujemy bazylią, kładziemy na wierzchu parę liści kapusty, przykrywamy pokrywką i zapiekamy w piekarniku przez około godzinę w 190 st. Jeśli zostanie nam troszkę sosu to możemy w trakcie pieczenia podlać jeszcze nasze gołąbki.





  4. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i podpiekamy jeszcze z 5-10 minut. kapusta z wierzchu jest przyjemnie spieczona, taka chrupka, a gołąbki pod spodem mięciutkie:) Posypujemy koperkiem i zajadamy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń