Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z ryżem jaśminowym

Gołąbki z ryżem jaśminowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 15065

Dodano:

Odsłon: 1070

Lekko podrasowane klasyczne gołąbki znalazły się na naszym stole.

Składniki

  • Farsz:
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka czosnku staropolskiego
  • 4 cebule
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • Dodatkowo:
  • 1 średniej wielkości kapusta biała
  • 1 l bulionu warzywnego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzyłem w posłodzonej wodzie. Ostudziłem liście. Usunąłem „nerwy”.
    Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach.
    Ryż ugotowałem na półtwardo. Ostudziłem i dodałem do mięsa.
    Cebule posiekałem, zeszkliłem na rozgrzanym tłuszczu, dodałem do mięsa. Całość doprawiłem, solą, pieprzem i czosnkiem. Składniki dokładnie połączyłem.
    Na każdy liść ułożyłem farsz i zawinąłem. Dno brytfanki wyłożyłem wierzchnimi liśćmi kapusty ,ułożyłem na nich gołąbki ,które zalałem bulionem warzywnym, wierzch zakryłem pozostałymi liśćmi. Zapiekałem je przez 2 godziny w temperaturze 200° C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 03 stycznia 2016 Świetne gołąbki. Ależ muszą pięknie pachnieć! Ryż jaśminowy z pewnością dodał im delikatności i wspaniałego smaku :D Odpowiedzi: 3 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 03 stycznia 2016 Na pewno pyszne, ryż jaśminowy wspaniale pachnie i smakuje wybornie. Gołąbki musiały być wyśmienite. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń