Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2076

Dodano: 04.05.2017

Odsłon: 1102

Chyba ie ma Polaka który nie kocha gołąbków. Te troszkę w innym wydaniu.

Składniki

  • średnia główka włoskiej kapusty
  • 600 gram mięsa wieprzowego ( u mnie świeżo zmielona łopatka wieprzowa )
  • pół szklanki ryżu basmati
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • majeranek
  • nasona fenkułu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 - 3 listki laurowe
  • puszka całych pomidorów w zalewie ( 500 ml przecieru pomidorowego opcjonalnie )
  • pół pęczka swieżej natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyzka musztardy dijon
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Farsz:

    Ryż gotujemy i studzimy.
    W misce mieszamy mięso, ryż, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i nasionami fenkułu i łyżką musztardy dijon.
    Wyrabiamy farsz.

    W dużym garnku gotujemy wodę z niewielką ilością soli.
    Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy liście kapusty i czekamy ok. 1- 2 min aż lekko zmiękną.

    Na liście kładziemy farsz i mocno zwijamy aby się nie rozwinęły i tak do wykończenia farszu.

    Na dnie garnka układamy pozostałe liście kapusty. Ciasno układamy gołąbki i zalewamy wodą z gotowanej kapusty. na wierzch kładziemy talerz i obciążamy aby gołąbki nie wypływały na wierzch.

    Stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 45 - 60 minut.

    W między czasie doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim solą, pieprzem i papryką.

    Po ok. 45min wlewamy zmiksowane pomidory lub przecier.
    Doprowadzamy do wrzenia.

    Ostrożnie wyjmujemy talerz.
    Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wywaru i wlewamy powoli do całości.

    Zagotowujemy
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 08 maja 2017 Jako dziecko nie przepadałem za włoską kapustą ale teraz z przyjemnością.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 06 maja 2017 Oj dawno nie robiłam ;-) twoje są takie smakowite... mniammm ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 05 maja 2017 Uwielbiam gołąbki! <3 Pysznie się prezentują :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 maja 2017 Pycha..pycha...chodzą za mną i chyba zmobilizuję się i zrobię:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń