Do góry

Przekąski Przepis na:

gołąbki z włoskiej kapusty

gołąbki z włoskiej kapusty

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6995

Dodano: 02.02.2013

Odsłon: 15428

gołąbki z włoskiej kapusty są delikatniejsze w smaku niż ze zwykłej kapusty :) Można je też przygotować z mięsa z rosołu wtedy dusimy ok 20 min.

Składniki

  • główka włoskiej kapusty
  • szklanka ryżu
  • 1 kg łopatki
  • sól pieprz, majeranek
  • liść laurowy
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. w dużym garnku zagotować wodę. Z kapusty zdejmować kolejno liście, tyle ile damy radę, żeby nie uszkodzić liści. Liście kapusty wkładać do gotującej się wody i krótko obgotować ok 3-5 min. Wystudzić.

  2. Ryż ugotować i wystudzić. Mięso zmielić dodać ryż, jajka i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

  3. z każdego liścia kapusty delikatnie ściąć kawałek głębia ale nie wykrawać, tak żeby liść był w całości (przy gołąbkach ze zwykłej kapusty głębia rozbijam tłuczkiem do mięsa). Na liście kapusty kładziemy farsz mięsno-ryżowy i zawijamy gołąbki. W dużym garnku dno wykładamy liśćmi i układamy zwinięte gołąbki. Dusimy pod przykryciem ok 45 minut. Z garnka odlewamy powstały sos mieszamy go z koncentratem pomidorowym i ponownie wlewamy do garnka z gołąbkami. Dusimy razem ok 15 minut. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra222 04 lutego 2013 Czy gołąbki z kapusty włoskiej są lepsze ? Są po prstu inne-delikatniejsze i szybciej się je robi.Bardzo tez lubię gołąbki z młodej białej kapusty.Nigdy nie duszę gołąbków,tylko piekę w piekarniku-uwielbiam przypieczone liście i w ogóle bardziej mi smakują.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 02 lutego 2013 Nigdy nie robiłam gołąbków z kapusty włoskiej ale skoro tak zachwalacie, trzeba będzie spróbować...5...:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 02 lutego 2013 A jeszcze muszę dodać, że sos robię tak samo, jak Ty. Sos do gołąbków ze śmietaną przypomina mi stołówkę zakładową sprzed lat.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 02 lutego 2013 Od wielu lat gołąbki robię tylko i wyłącznie z kapusty włoskiej, są pyszne, a innych nie uznaję. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 lutego 2013 Robię bardzo podobnie, więc potwierdzam,że są pyszne :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 02 lutego 2013 pyszności na 6, ale z braku laku stawiam 5 :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń