Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 1972 Ocena: 44799

Dodano:

Odsłon: 17381

Oto nasza propozycja na bezmięsne gołąbki. Wersja z gotowanymi ziemniakami. Pycha!

Składniki

  • główka kapusty (u nas młoda)
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • łyżka masła
  • łyżka majeranku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku.
    Kapustę parzymy ,zdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca.
    Cebule siekamy ,szklimy na maśle.
    Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 10 kwietnia 2015 Ale smakowicie wyglądają! Już ja im "nie daruję", do zrobienia i to szybko! :)))

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń