Do góry

Przekąski Przepis na:

Golonka wieprzowa z galaretką.

Golonka wieprzowa z galaretką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1127 Ocena: 12516

Dodano:

Odsłon: 3501

Golonka kanapkowa, parzona. Idealna do kanapek, bardzo smaczna. Polecam.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z golonki 1,1 kg
  • Przyprawy na 1,1 kg mięsa:
  • peklosól 20 g
  • sos sojowy 4 łyżki
  • papryka ostra 2 g
  • papryka słodka 2 g
  • pieprz czarny 3 g
  • czosnek 3 g
  • żelatyna 3 łyżki
  • osłonki barierowe (termokurczliwe)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z golonki wieprzowej, tylnej kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

  2. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.

  3. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton z golonką i parzymy 4 godziny.

  4. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 28 czerwca Ty wiesz jak nam poprawić humor przy dzisiejszej deszczowej pogodzie,pyszności :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 28 czerwca Bardzo apetyczna domowa wędlina. Najbardziej z takich wędlin lubię galaretkę:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń