Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonki w kapuście

Golonki w kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 4146

Pyszna i delikatna golonka z jeszcze lepszą kapustą

Składniki

  • 2 duże golonki (ok. 1 kg)
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 marchew
  • 2 liścia laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 łyżki wegety
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Golonki zalać wodą, wrzucić liście laurowe, pieprz i wegetę. Gotować, aż golonki staną się miękkie (ok. 1 godz.).

  2. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać z kapustą, odrobiną soli i pieprzu.

  3. Ugotowane golonki obsypać przyprawą do mięs i papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na wcześniej rozłożonej kapuście. Mięso polać 1 szkl. wywaru z gotowania golonek (tak by przyprawy częściowo spłynęły w kapustę).

  4. Piec w piekarniku pod przykryciem w temp. 200 st. C na 0,5 godziny, po tym czasie odwrócić golonki i piec jeszcze kolejne 0,5 godziny.
    Pokrywkę można odkryć na ostatnie 10 min pieczenia.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń