Do góry

Desery Przepis na:

Granat - z czym go łączyć?

Granat - z czym go łączyć?

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 66

Wypróbowany przepis na "Granat - z czym go łączyć?"

Składniki

  • To klejnot wśród owoców – bogate źródło składników mineralnych
  • przeciwutleniaczy i witamin. Granaty fantastycznie uzupełniają dania mięsne. Wzbogacają też smak kuskusu
  • kaszy jaglanej i zapiekanek z serem
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Soczyste ziarenka granatu dodadzą koloru i wyrazu wielu daniom. Wypróbuj ich walory smakowe w zdrowej przekąsce z awokado i drobno pokrojoną szalotką. Dopraw do smaku, skrop oliwą z oliwek i posyp czerwonymi ziarenkami.

  2. Barwne sałatki

  3. Świetnie będzie smakować rukola z kozim serem lub szpinakiem, czerwoną cebulą i orzechami, z dodatkiem granatu.

  4. Zafunduj sobie solidną porcję witamin i zrób sałatkę z gotowanego buraka, grillowanej piersi kurczaka, rzodkiewki i granatu. Polej sosem winegret z dodatkiem miodu.

  5. Granat lubi się też z kuskusem. Wymieszaj kaszkę z natką, rodzynkami i kawałkami kurczaka, skrop sokiem z cytryny i oliwą, dodaj garść ziarenek granatu.

  6. Pilaw i inne dania

  7. To danie jest świetnym dodatkiem do mięs. Rozpuść 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i duś chwilę. Wsyp szklankę ryżu i bulionu.

  8. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ryż wchłonie płyn.

  9. Zdejmij z ognia, dodaj pół szklanki pokrojonych suszonych moreli, orzeszków pistacjowych i trochę więcej ziaren granatu. Dopraw i posyp kolendrą.

  10. Ważne info

  11. Granaty pokrywa gruba, skórzasta łupina o purpurowej barwie. Pamiętaj, żeby wybierać zawsze te owoce, które mają skórkę ciemno-purpurową, lśniącą i gładką, bez żadnych plam czy pęknięć, i są ciężkie jak na swój rozmiar.

  12. Wewnątrz granatu kryje się mnóstwo ziarenek pokrytych soczystym, galaretowatym miąższem o lekko kwaskowatym, orzeźwiającym smaku. To z niego przyrządza się soki i alkohole, dodaje do deserów oraz sałatek.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń