Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na łatwe i smaczne przyrządzenie soczystego i aromatycznego sznycla z szynki wieprzowej.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 85
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3909
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 127
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 85
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3909
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 127
Składniki
PRZYGOTOWANIE KOTLETÓW Z KASZY JAGLANEJ: Kaszę jaglaną dobrze wyłupać, tak aby pozbyć się ewentualnej goryczki, a następnie ugotować ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, łyżeczki masła i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Do ugotowanej kaszy dodać posiekany koperek, świeżo przeciśnięty ząbek czosnku i pieprz, a następnie dobrze wymieszać. Do wszystkiego można dodać także jajko, jeśli kasza nie klei się zbyt dobrze. Ja tym razem zrobiłam kotlety bez jajka. Następnie formujemy kaszę na odpowiedniej wielkości kotleciki i układamy je na blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Zapiekamy w temp. 180 stopni C przez około 20 minut.
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, oczyścić z wszystkich błonek i pokroić ją w większą kostkę lub paski. Następnie do miseczki wlać olej rzepakowy, sos sojowy, miód i białe wino. Wszystko dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszony tymianek, pieprz i ewentualnie dosolić do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kawałki kurczaka i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę* * najlepiej jeśli kurczak będzie marynował się przez całą noc Kawałki kurczaka przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałością marynaty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 - 30 minut. * Kawałki kurczaka zapiekane w małym naczyniu żaroodpornym u mnie ładnie połączyły się z marynatą, tworząc jedną całość (na zdjęciu widnieje połowa z naczynia).
Kurczaka podajemy z kotlecikami z kaszy jaglanej i ulubioną surówką. Ja podałam ją z sałatką Egzotica: https://smaker.pl/przepis-salatka-egzotica,105941.html Życzę smacznego!