Do góry

Dania główne Przepis na:

Grilowany sznycel z szynki wieprzowej na ostro

Grilowany sznycel z szynki wieprzowej na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 921 Ocena: 23215

Dodano:

Odsłon: 15493

Pomysł na łatwe i smaczne przyrządzenie soczystego i aromatycznego sznycla z szynki wieprzowej.

Składniki

  • Sznycle z szynki wieprzowej
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Dodatki do sznycla:
  • sól himalajska i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sznycle z szynki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa*.

    *Sznycle dobrze jest rozbijać owinięte w folię spożywczą - unikniemy wtedy rozpryskiwania oraz poszarpania mięsa.

    Tak przygotowane sznycle oprószamy delikatnie solą himalajską i dość obficie obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

    Następnie smarujemy je z bu stron marynatą przyrządzoną z oleju, sosu sojowego, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, kurkumy, tymianku i papryczki chili.

    Zamarynowane sznycle odstawiamy do lodówki na min. godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków.

  2. Gdy mięso nabierze aromatu z marynaty układamy je na grilu elektrycznym i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    Sznycle podajemy z pure ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.


    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń