Do góry

Przekąski Przepis na:

Grissini, czyli drożdżowe paluchy

Grissini, czyli drożdżowe paluchy

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 215

Dodano: 24.11.2017

Odsłon: 264

Grissini to pyszne, drożdżowe paluchy. Bardzo smaczna, zdrowa przekąska.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 1 łyżka sezamu, kminku, papryki, grubej soli lub mieszanki ziół
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć. Do miski wsypać mąkę, sól, kurkumę i drożdże. Dodać wodę i oliwę. Dobrze wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 1, 5 godziny do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdą cwiartkę podzielić na 6 kawałków i formować paluchy o długości 30 cm. Położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, posypać solą lub sezamem. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

  3. Grissini pieczemy okolo 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni( termoobieg). Wyjmujemy i stawiamy do wystygnięcia na metalowej kratce.

  4. Zamiast kurmumy możemy zastosować szafran lub sok z buraka.
    W zamkniętej puszce grissini przechowujemy do 2 tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń