Do góry

Zupy Przepis na:

Groszkowa w zimowym wydaniu

Groszkowa w zimowym wydaniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 4570

Dodano:

Odsłon: 342

Wyjątkowo lekko słodkawy smak!

Składniki

  • groszek cukrowy mrożony 400g porcja na 5 dużych misek
  • ziemniaki 10 szt
  • Marchew 2 szt
  • Cebula, por kawałek
  • Pietruszka
  • seler pół,
  • kości wieprzowe- mostek lub od schabu
  • kasza wiejska 4 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 2 szt
  • śmietana 18 % 2- 3 łyżki
  • nać pietruszki i koperek po pare gałązek
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mostek wieprzowy wstawiłam do 2 litrów zimnej wody i zagotowałam, od tego czasu liczyłam czas- 1 godzina. Dodałam liście i ziele. Po pół godzinie dodałam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobno pokrojona kostkę, cebulę , pora, pietruszkę, selera i marchew. jeszcze kasza.

    Dodatek kaszy spowoduje , że zupa będzie bardziej treściwa na zimę.

  2. Po godzinie, gdy warzywa zmiękły dodałam groszek cukrowy- miałam własny ale sklepowy też jest dobry. Można też użyć groszku z puszki- ale to będzie trochę inny smak.

    Śmietanę rozrobiłam z częścią zupy i wlałam do garnka, zamieszałam i zagotowałam. Pod sam koniec dodałam nacie. Jeszcze sól i pieprz do smaku.

    Z solą trzeba uważać, żeby nie zagłuszyła naturalnej słodyczy składników.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń