Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki na parze z sosem czekoladowym

Gruszki na parze z sosem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 4710

Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne, mięciutkie gruszki ugotowane na parze w ciepłym sosie czekoladowym.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy i odcinamy spód, aby mogły stać. Miąższ skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny i tak przygotowane gruszki układamy w naczyniu do gotowania na parze. Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia. Stawiamy naczynie z gruszkami i gotujemy pod przykryciem 15 minut lub do miękkości.

  2. W między czasie w garnuszku na bardzo małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Dodajemy cukier puder, czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

    UWAGA: nie można doprowadzić do wrzenia sosu, ponieważ czekolada może się zważyć!

  3. Gruszki układamy na talerzach, polewamy ciepłym sosem i dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń