Do góry

Dania główne Przepis na:

Gryczane gnocchi

Gryczane gnocchi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Gryczane gnocchi"

Składniki

  • 50 dag mączystych ziemniaków
  • 15 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • dojrzałe pomidory
  • 15 dag startego twardego żółtego sera
  • 2-3 łyżeczki startego parmezanu
  • 4 garście szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz. Sos: 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Mąkę gryczaną wymieszaj z pszenną i ziemniaczaną, dopraw solą. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, wbij jajka, wymieszaj. Dodawaj po porcji mąki i wyrabiaj, aż powstanie gęste ciasto. Uformuj z niego wałek i pokrój na kawałki. Kluski wrzucaj na wrzątek z olejem, gotuj ok. 1 minuty od momentu, gdy wypłyną na wierzch.

  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i pomidory, podduś. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. na sos zmiksuj. Na talerzach rozłóż umyty szpinak, polej winegretem. Gnocchi wymieszaj z pomidorami i żółtym serem. Nałóż obok szpinaku, dołóż osączoną fasolkę, posyp parmezanem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń