Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz a la Agnieszka

Gulasz a la Agnieszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 6532

Dodano:

Odsłon: 4081

Smaczny,aromatyczny i kolorowy!!!!

Składniki

  • pierś z kurczaka, 50 dag
  • paparyka żółta, 1 szt
  • papryka czerowna, 2 szt
  • papryka zielona, 2 szt
  • cebula, 2 szt
  • pieczarki, 8 szt
  • ogórek kiszony(średniej wielkości), 3 szt
  • sól,pieprz, do samku
  • olej, ok 4 łyżki
  • śmietana 18%, 100ml
  • Mąka pszenna, 3 łyżki
  • papryka czerwona w proszku, 1 łyżeczka
  • sos pieczeniowy jasny ( nie koniecznie), 1 szt
  • Boczek wędzony, 10dag
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka kroimy w paseczki,lub w kostkę.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Wrzucamy cebulę i piersi na rozgrzany olej.Boczek kroimy w kosteczkę bardzo drobną i dodajemy do mięsa i cebuli ,smażymy razem.

  2. Papryki oczyszczamy z pestek,myjemy i kroimy w paski długości ok 5 cm.Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w plasterki.Dodajemy do mięsa i razem smażymy.Gdy puszczą soki z warzyw dodajemy sól,pieprz i czerwoną paprykę do smaku.Dusimy razem do miękkości.

  3. Ogórki kiszone kroimy w paseczki długości ok 5cm i dodajemy do całości.Dolewamy wody do rondla i wszystko razem gotujemy ok 10 minut.

  4. Mąkę i sos z paczki mieszamy dokładnie z zimną wodą,aby nie było grudek,powoli wlewamy do gulaszu dokładnie mieszając.Doprowadzić do wrzenia,gdy sos jest mało gęsty można dodać więcej mąki lub jeszcze jeden sos pieczeniowy( według własnego uznania i upodobań).

  5. Na końcu dodajemy śmietanę( ja najpierw do śmietany dolewam po trochę sosu aby śmietana się ogrzała następnie wlewam powoli do reszty) ,gotujemy chwilę na małym płomieniu.

  6. Polecam z ryżem lub kaszą kus kus. Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń