Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz cielęcy

Gulasz cielęcy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1977 Ocena: 44848

Dodano:

Odsłon: 4579

Niesamowity, delikatny smak cielęciny otulony pomidorami i aromatyczną przyprawą.

Składniki

  • 500 g szynki cielęcej
  • 1 l mleka 3,2 %
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 2 młode marchewki
  • 1 mały seler
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki czubrycy szarej
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.

    Następnie przekładamy do miski z mlekiem i moczymy przez godzinę. Osączamy z mleka, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

    Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.

    Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji.

    Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń