Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz inspirowany boeuf bourguignon

Przepis dnia 2013-03-09
Gulasz inspirowany boeuf bourguignon

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5663

Dodano: 08.03.2013

Odsłon: 7961

Moja pyszna wariacja na temat boeuf bourguignon

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przez dobę marynowałam pół kilograma pokrojonej karkówki w ciemnym sosie sojowym, oleju, papryce słodkiej z 2 listkami laurowymi i zielem angielskim. Do rozgrzanego garnka wrzuciłam zamarynowane mięso i obsmażyłam. Po chwili dodałam 2 posiekane małe cebule i marchewkę pokrojoną w plasterki. Po około 5 minutach wcisnęłam duży ząbek czosnku i dodałam garść natki pietruszki. Po chwili dodałam 150 ml czerwonego, wytrawnego wina, czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki tymianku, 250 ml wody i opieprzyłam. Gulasz nie wymaga solenia. Dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec oprószyłam mąką, aby sos zgęstniał. Podałam z ziemniakami, choć wydaje mi się, że ten gulasz najlepiej smakowałby z kopytkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nukleon 09 marca 2013 Taura, super przepis.Twój blog jest ciekawy. Rozejrzałam sie po nim i warto było. Bede częstszym gosciem na nim.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 08 marca 2013 cudowny, aromatyczny gulasz, zrobię z wołowinką, 6ka !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń