Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz tajski

Gulasz tajski

Autor:

Przepisów i artykułów: 941 Ocena: 24469

Dodano:

Odsłon: 13169

Propozycja na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z kawałkami delikatnej wieprzowiny oraz warzywami, który idealnie przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej. Gulasz dopełnia pożywny ryż z nutą kardamonu oraz świeżą natką pietruszki.

Składniki

  • 500 g wieprzowiny
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek słodkiego sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • mąka (do oprószenia mięsa)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • PRZYPRAWY:
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • ryż
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczone mięso wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je mąką i smażymy na oleju na delikatnie złoty kolor. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem zimnej wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu koło 1,5 godziny.

  2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i posmażamy je na oleju. Na koniec smażenia dodajemy do całości drobno pokrojone ząbki czosnku oraz papryczkę chili. Wszystko razem przesmażamy do momentu, aż warzywa będą delikatnie miękkie.

  3. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa (po 1,5 godzinie duszenia) wraz z curry oraz kardamonen i dusimy jeszcze przez 10 minut. Na koniec do szklanki zimnej wody dodajemy sos sojowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Gotowy gulasz podajemy z ryżem doprawionym kardamonem, masłem i świeżą natką pietruszki (możemy zastąpić ją także świeżą kolendrą).

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna116 01 grudnia 2015 Bardzo smaczne i aromatyczne danie :-). Pozdrawiam serdecznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tomek39 05 listopada 2015 Ostatnio zastępuje mieso wieprzowe indykiem.
Mieso z udzica indyczego idealnie sie nadaje na tego typu gulaszze.Porostu pycha.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 05 listopada 2015 Lubię takie ostrzejsze smaki:) Gulasz wygląda bajecznie !!! Odpowiedzi: 1 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń