Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz węgierski.

Gulasz węgierski.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1378 Ocena: 17327

Dodano:

Odsłon: 1598

Gulasz węgierski ugotowany na mięsie wieprzowym, podany z kaszą gryczaną, białą. Nie jest to oryginalny przepis, bo nie wiem czy taki istnieje, ilu jest Węgrów tyle jest przepisów, ale składniki dobrałam średnio z kilku przepisów na gulasz węgierski.

Składniki

  • mięso wieprzowe 1 kg (ścinki ze schabu, szynka)
  • cebula 2 szt.
  • smalec 2 łyżki
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • suszona włoszczyzna 4 łyżki
  • bulion 0,5 litra
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ziele angielskie 5-6 ziaren
  • liść laurowy 3 szt.
  • papryka mielona słodka 2 łyżki
  • papryka mielona ostra 1 łyżeczka
  • sos sojowy ciemny 4 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3/3 cm. Mięso solimy i smażymy na rozgrzanym smalcu do lekkiego zarumienienia się. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry, dodajemy do smażącego się mięsa, cebula musi być ładnie zeszklona.

  2. W między czasie zagotowujemy bulion z suszoną włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone mięso z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku i gotujemy 40 minut, do miękkości mięsa.

  3. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobniony czosnek, sos sojowy oraz suszone papryki, ostrą i słodką. Dusimy jeszcze około 20 minut żeby zredukować troszkę wody i gulasz żeby zrobił się gęstszy. Ugotowany gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub inną którą lubimy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń