Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy Cezara.

Gulasz wieprzowy Cezara.

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 212

Dodano:

Odsłon: 3161

Wysmakowany gulasz wieprzowy, udoskonalany w trakcie wielkokrotnych poprawek smakowych podczas przyrządzania. Zdobędzie Wasze kubki smakowe szturmem. :-) Polecam. Cezar

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej (lub łopatki wieprzowej)
  • 1 łyżeczka (od herbaty) słodkiej papryki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka (duża od zupy) majeranku
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 cebul
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego najlepiej PUDLISZKI
  • 1 por
  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżka (od zupy) przyprawy Vegeta lub Kucharek
  • 2-3 łyżki (od zupy) mąki
  • Olej do smażenia
  • ½ łyżeczki (od herbaty) zmielonego pieprzu czarnego
  • Śmietana (duża) do sosów 18%
  • ....można opcjonalnie dodać ze 4-5 suszonych podgrzybków do smaku.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na teflonowej patelni stale mieszając (nie przypalić).
    Następnie przelać do miseczki i odłożyć.
    Na patelni smażyć mięso (pokrojone w kostkę, wielkość ok. 2cm na 2cm) na zarumieniony kolor, następnie dodać cebulę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (oraz ewentualne pokrojone drobno grzybki), drobno pokrojonego pora (jak cebulę) i dolać wodę tak, żeby przykryła mięso.
    Dusić pod przykryciem około 20-25 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodać Vegetę, listki laurowe, pieprz i paprykę, majeranek, rozgnieciony czosnek i koncentrat pomidorowy.
    Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
    Na koniec dodać szklankę zimnej wody z rozrobioną w niej mąką. Gotować jeszcze przez ok. 10 min stale mieszając.
    Można podawać z kaszą (najsmaczniejsze) lub z makaronem, czy też ziemniakami.
    Smacznego.
    Cezar

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń