Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 3899

Dodano: 17.09.2017

Odsłon: 797

Gulasz z mięsa wieprzowego z pieczarkami, podany z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Polecam :)

Składniki

  • łopatka wieprzowa 0,5 kg
  • mięso z golonki wieprzowej 0,5 kg
  • pieczarki 4 szt.
  • suszona włoszczyzna
  • cebula 3 szt.
  • ziemniaki 8-10 szt.
  • sos sojowy ciemny 3 łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30 % do zabielenia sosu
  • tłuszcz do smażenia
  • Ogórki kiszone
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy pół łyżeczki
  • pieprz naturalny pół łyżeczki
  • liść laurowy mielony 1/4 łyżeczki
  • ziele angielskie mielone 1/4 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy w półplastry a pieczarki kroimy w kostkę, i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy doprawione majerankiem i pieprzem.

  2. Dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy, dodajemy suszoną włoszczyznę, pastę rosołową i pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.

  3. Gdy mięsko z cebulką i pieczarkami jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami.

  4. Dodajemy sos ciemny sojowy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się.

  5. Doprawiamy do smaku, lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką ziemniaczaną i zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.

  6. Ugotowane ziemniaki nakładamy na talerz, polewamy ugotowanym sosem i dodajemy ogórek kiszony.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 września Poproszę, o adres, bo wczoraj ten przepis przegapiłem ;)
Nie o tej porze, nie teraz xD Klasyka :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń