Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 906

Dodano:

Odsłon: 45256

Wyszedł pyszny

Składniki

  • Mięso wołowe ( ja kupiłam juz pokrojone na gulasz) 0,5 kg
  • Cebula - 2 średnie
  • Listki laurowe - 2sztuki
  • Ziele angielskie - ok. 5 sztuk
  • Gałązka rozmarynu świeżego (ja akurat mam, ale nie jest konieczny)
  • Maka - do obtoczenia mięsa
  • Marchewki - 2 sztuki
  • Śmietana - łyżka
  • Sól, pieprz
  • Kostka wołowa - 1 sztuka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso obtoczyć w mące, obsmażyć na dość ciemny kolor.
    Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć. Wszytko włożyć do garnaka. Dodać listki i ziele oraz obraną i pokrojoną na grubsze plastry marchewkę. Zalać wodą ( trochę ponad poziom składników). na wierzch położyć gałązkę rozmarynu. Na małym ogniu gotować (co jakiś czas mieszając) - 30/ 40 min.
    Ale podczas tego czasu musimy jeszcze: w połowie czasu dodac rozkruszoną kostkę, posolić i popieprzyć. Jeśli mięsko za bardzo się gotouje dolewamy trochę wody. Gotując na malutkim ogniu uzyskamy gęsty sos, nie będziemy musieli dodawać do niego mąki.
    Po tym czasie usuwamy wszytkie listki i w miarę mośliwości ziele, srawdzamy smak czy może nie dodać przypraw. Następnie przekładamy do naczycia i wstawiamy wszytko do piekarnika na 30 min. Pod koniec dodaję łyżkę śmietany.

  2. U mnie dziś w plackami i surówką z pora.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń