Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z piersi kurczaka

Gulasz z piersi kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 13

Przepis wart wypróbowania: "Gulasz z piersi kurczaka"

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 500 ml wywaru z jarzyn
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • łyżka mąki
  • łyżka oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy. Obraną cebulę kroimy w piórka. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Umytą pierś kurczaka kroimy w większą kostkę.

  2. Na rozgrzanym na patelni oleju obsmażamy ze wszystkich stron mięso. Dodajemy po szczypcie soli, pieprzu. Zwiększamy ogień i wrzucamy przygotowaną kapustę, marchewkę i cebulę. Chwilkę podsmażamy, przekładamy do większego rondla.

  3. Mięso zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy orzeszki i szczyptę papryki w proszku. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, do chwili, gdy warzywa zmiękną.

  4. Łyżkę mąki rozcieramy z odrobiną zimnej wody tak, by nie było żadnych grudek. Zawiesinę wlewamy do gotującego się gulaszu, mieszamy. Jeśli to konieczne, dodajemy sól i pieprz. Jeszcze chwilkę gotujemy, by sos stał się gęsty. Gulasz podajemy na przykład z kopytkami, ryżem ugotowanym na sypko, kaszą pęczak, młodymi ziemniakami.

  5. Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji około 3,80 zł.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 273 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 13 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń