Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gulasz z piersi kurczaka"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 65
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 110
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 493
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 65
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 110
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 493
Składniki
Kapustę drobno szatkujemy. Obraną cebulę kroimy w piórka. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Umytą pierś kurczaka kroimy w większą kostkę.
Na rozgrzanym na patelni oleju obsmażamy ze wszystkich stron mięso. Dodajemy po szczypcie soli, pieprzu. Zwiększamy ogień i wrzucamy przygotowaną kapustę, marchewkę i cebulę. Chwilkę podsmażamy, przekładamy do większego rondla.
Mięso zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy orzeszki i szczyptę papryki w proszku. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, do chwili, gdy warzywa zmiękną.
Łyżkę mąki rozcieramy z odrobiną zimnej wody tak, by nie było żadnych grudek. Zawiesinę wlewamy do gotującego się gulaszu, mieszamy. Jeśli to konieczne, dodajemy sól i pieprz. Jeszcze chwilkę gotujemy, by sos stał się gęsty. Gulasz podajemy na przykład z kopytkami, ryżem ugotowanym na sypko, kaszą pęczak, młodymi ziemniakami.
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji około 3,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 273 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 13 g.Źródło: Rewia