Do góry

Desery Przepis na:

Gwiazda z nutellą

Przepis dnia 2015-09-16
Gwiazda z nutellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 11426

Dawno temu znalazłam ten przepis szperając w internecie. Dzisiaj ujrzał on światło dzienne w mojej kuchni za namowa Pierworodnej:)

Składniki

  • 500 g mąki tortowej
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 16 g suszonych drożdży
  • 270 ml mleka
  • szczypta soli
  • nutella
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzałam, a następnie dodałam do niego drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Całość wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce.

  2. Na stolnicę przesiałam mąkę, dodałam cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozpuszczone i wystudzone masło oraz dwa żółtka. Na końcu dodałam wcześniej przygotowany rozczyn. Całość zagniotłam podsypując lekko mąką tak by ciasto nie lepiło sie do stolnicy. Następnie przełożyłam je do wysypanej mąką drewnianej miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce. Czas jaki leżakował to około 40 min lub do podwojenia swojej objętości.

  3. Po upływie tego czasu zagniotłam ciasto jeszcze raz. Uformowałam w wałek i podzieliłam na 4 jednakowe części. Każdą część rozwałkowałam tak by położony na niej spód tortownicy pozwolił na odcięcie wystającej części ciasta. Wycięte koło przełożyłam na blache wyłożoną pergaminem. Na papierze ułożyłam pierwsze wycięte koło. Rozsmarowałam na nim nutellę pozostawiając od brzegu 1 cm "czystego" ciasta. Podobnie postąpiłam z pozostałymi 3 częściami poza czwartym ostatnim. Na nim nie smarujemy nutelli. Ustawiamy na nim na środku szklanke i lekko ją dociskamy. Pozostałe po obwodzie ciasto kroiłam najpierw na 4 części, potem na 8 i na końcu na 16. Następnie każde dwie przylegające części wywijałam i łączyłam końce.

  4. Calość posmarowałam pozostałymi białkami i wlożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Gwiazdę piekłam przez 30 min.

    Bon apetit:)

  5. Myślę, że inną alternatywą dla nutelli może być ulubiona marmolada lub powidła śliwkowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Angel93 07 marca 2016 pięknie się prezentuje, zabieram do siebie :)
na pewno wkrótce wypróbuje ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

viaderko 29 września 2015 Właśnie się piecze :) Bardzo efektownie wygląda...aż szkoda będzie zjeść :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 września 2015 Wspaniała ozdoba gościnnego stołu...nie mogę się napatrzeć. Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdakos 16 września 2015 bardzo lubię ciasta drożdżowe i na pewno wypróbuję! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marle66 14 września 2015 Pewnie pyszne ale nic nie rozumiem jak to zrobić , żeby była taka gwiazda . Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń