Do góry

Śniadania Przepis na:

Gzik wielkopolski

Gzik wielkopolski

Autor:

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 851

Dodano:

Odsłon: 150

Tradycja wytwarzania serów twarogowych w Wielkopolsce jest długa. Gzik wielkopolski przygotowuje się z sera twarogowego (zapraszam do mojego przepisu „Twaróg domowy (z mleka mikrofiltrowanego ze sklepu)”) z dodatkiem śmietanki, szczypiorku i cebulki oraz rzodkiewek. Stanowi dodatek do kanapek lub do ziemniaków (do obiadu).

Składniki

  • Twaróg półtłusty (200-300g)
  • Śmietanka 12% (100ml)
  • Sól, pieprz, szczypiorek, cebula, rzodkiewki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser rozdrobnić.

  2. Dodać śmietankę i przyprawy oraz pokrojoną w kostkę cebulkę i rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek.

  3. Dokładnie wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń