Do góry

Dania główne Przepis na:

Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22218

Dodano:

Odsłon: 3618

Uwielbiam ryby, a w szczególności halibuta, którego cenię za wysoką zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych. Jest to ryba, która zawartością białka spokojnie może zastąpić drób lub czerwone mięso. Dodatkowo halibut zawiera sporo kwasów omega-3, potas, selen, fosfor oraz witaminy z grupy B, a także cenną witaminę D. Dzisiaj zapraszam na jego niezwykle soczystą i finezyjną odsłonę, której smaku dodaje serowo - pieczarkowa kołderka, a także aromatyczny tymianek.

Składniki

  • 300 g filetu z halibuta
  • ser Mozzarella
  • kilka drobnych pieczarek brązowych
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • przyprawa do ryb
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
  • kozie masło
  • świeży tymianek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filet z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy przyprawą do ryb, a następnie obtaczamy je w mące, jajku wymieszanym z sosem sojowym oraz bułce tartej. Filety obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na kozim maśle.

  2. Pieczarki obieramy, pozbawiamy nóżek i smażymy na maśle do momentu odparowania wody i ich delikatnego przyrumienienia.

  3. Na podsmażone filety halibuta układamy plastry mozzarelli, a na nich pieczarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13 minut (na 5 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg z górną grzałką). Upieczone ryby posypujemy świeżym tymiankiem.

  4. Gotowy halibut świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem.
    Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami, sosem śmietanowo - pieczarkowym oraz bukietem surówek. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 lutego tez robilam w miedzyczasie, bylo PYSZNE!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 lutego Zrobiłam ! POLECAM! Brak słów na opisanie tego dania. Powinno wystarczyć (cytat rodziny): "och, ach, mmm, zostało coś jeszcze ?" Dzięki za ten przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 lutego Wszystko mnie tu zacheca, biore przepis do natychmiastowego wypróbowania :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 lutego O ja! Pycha <3 I te pieczarki, mega aromatyczne <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lutego No masz, kolejny dziś SUPER przepis z Wrocka xD Chyba nie było, to ugadane ;)

Ja "ryboholik" takie przepisy kupuję z zamkniętymi oczami :) Do tego jeszcze pieczarki z mozzarellą, no i czego do szczęścia potrzeba? MIODZIO :D
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń