Do góry

Zupy Przepis na:

Harira, Marokanska zupa

Harira, Marokanska zupa

Autor: Hanan

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 266

Dodano: 30.01.2013

Odsłon: 6611

cudowna, rozgrzewajaca i bardzo syta.... chyba moja ulubiona w tym momencie ;) moja wersja jest na bardzo malej ilosci oliwy, i na chydym miesie wolowym... ale mozna uzyc normalnego miesa mielonego.. na baraninie bedzie tlustsza ;) ... mozna uzyc miesa pokrojonego w kawalki, i tu dlugosc gotowania bedzie zalezala jakie mieso.. Inna opcja- bez mieska tez smakuje wybornie

Składniki

  • cebula, 2szt
  • czosnek, zabki, 3szt
  • imbir, 2cm
  • puszka pomidorow, 1szt
  • przecier pomidorowy, 3lyzeczki
  • mieso mielonege wolowe/baranie, 400g
  • makaron vermiszel, grubsze nitki albo polamany do spagetthi, ok 150g
  • sol, pieprz, kurkuma, kmin rzymski, slodka papryka, do smaku
  • wrzaca woda, 2l
  • poszatkowana nac pietruszki i kolendry, po 4 lyzki obu
  • sok z cytryny, 1/2
  • zbeltane zoltka jaja, 2 jaja
  • swieze chili, opcjonalnie
  • puszka ciecierzycy albo namoczona przez noc i ugotowana do miekkosci, 1 1/2szkl suchej/1 puszka gotowej
  • soczewica, najlepiej zielona/brazowa ewentualnie czerwona, 1 szklanka
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule, czosnek i imbir zetrzec na tarce lub bardzo drobno poszatkowac. podsmazyc cebulke, dodac miesko i dusic ok 10 min czesto mieszajac. dodac przyprawy.

  2. Pomidory i przecier zblendowac razem na paste. dodac do podduszonego miesa, zalac woda, podgotowac chwile. dodac soczewice i gotowac az bedzie miekka, ok 10-15 min. dodac cieciorke (z puszki, jelsi dajemy suszona, nalezy ja najpierw ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie - ok 1.5-2h). gotujemy ok 10 min. dodajemy sok z cytryny, chili, jesli uzywamy, natki zieleniny i zabielamy zbeltanym zoltkiem jaja. podawac z chlebkiem pita, naan, albo bagietkami.... SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 15 listopada 2013 Przepis bardzo fajny, ale powiedz ile w puszce pomidorow i ile ciecierzycy (inaczej goch wloski?), bo cieciorka to calkiem inna roslina. i kiedy dodajesz makaron.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 05 lutego 2013 Pyszna rozgrzewająca zupa,ale powiedz mi czy makaron gotujesz oddzielnie i póżniej dodajesz czy gotujesz go w zupie? Pozdrawiam Hanan i ...piąteczka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 30 stycznia 2013 O, na pewno ta zupka rozgrzewa, szczególnie, że podana w takim pięknym sercu.
A tak na poważnie chętnie spróbowałabym tej zupki.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń