Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Herbaciana babka"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Rodzynki oraz śliwki opłucz. Wrzuć do zaparzonej herbaty, gotuj ok. 5 min. Odcedź owoce, herbatę ostudź.
Margarynę utrzyj na gładką masę z cukrem. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Następnie partiami wsypuj do masy mąkę Szymanowską Tortową przesianą razem z sodą oczyszczoną oraz łyżeczką proszku do pieczenia.
Do utartej masy dodaj skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Na koniec wlej 3/4 szklanki przestudzonej herbaty, dodaj rodzynki oraz osączone i pokrojone na kawałki śliwki kalifornijskie.
Ciasto starannie wymieszaj. Przygotuj silikonową formę do baby z kominem. Możesz też użyć zwykłej foremki, ale musisz ją wcześniej posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełóż do formy. Piecz babę około 40 minut w temp. 180 st. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po przestudzeniu udekoruj polewą czekoladową.
czas ok. 70 min; porcja – 310 kcal cena 1,10 złŹródło: Świat kobiety