Do góry

Desery Przepis na:

Herbaciana babka

Herbaciana babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Herbaciana babka"

Składniki

  • Po 10 dag rodzynek i śliwek kalifornijskich
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. herbaty
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • cytryna
  • 25 dag mąki tortowej
  • po łyżeczce sody i proszku do piecz
  • polewa czekoladowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki oraz śliwki opłucz. Wrzuć do zaparzonej herbaty, gotuj ok. 5 min. Odcedź owoce, herbatę ostudź.

  2. Margarynę utrzyj na gładką masę z cukrem. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Następnie partiami wsypuj do masy mąkę Szymanowską Tortową przesianą razem z sodą oczyszczoną oraz łyżeczką proszku do pieczenia.

  3. Do utartej masy dodaj skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Na koniec wlej 3/4 szklanki przestudzonej herbaty, dodaj rodzynki oraz osączone i pokrojone na kawałki śliwki kalifornijskie.

  4. Ciasto starannie wymieszaj. Przygotuj silikonową formę do baby z kominem. Możesz też użyć zwykłej foremki, ale musisz ją wcześniej posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

  5. Ciasto przełóż do formy. Piecz babę około 40 minut w temp. 180 st. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po przestudzeniu udekoruj polewą czekoladową.

  6. czas ok. 70 min; porcja – 310 kcal cena 1,10 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń