Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wymyślone i zrobione dzisiaj naprędce. Z niewielkimi poprawkami ciasto może być fajnym i szybkim deserem na zbliżające się lato.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5741
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12367
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5207
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5741
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12367
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5207
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, przestudzamy. Do jogurtu greckiego dolewamy najpierw po łyżce wystudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy. Potem możemy wlewać większym strumieniem. Ja użyłam blaszki 22 X 9 cm, ale lepsza byłaby krótsza max 20 cm, wtedy mniej będą wystawały herbatniki i będą wilgotniejsze na górze. Blaszkę szczelnie wykładamy srebrną folią, pośrodku układamy rząd herbatników, dwa jasne, jeden ciemny. Herbatniki powinny stać dość luźno, ja niepotrzebnie dołożyłam, więc dobrze radzę. Po bokach blaszki powoli wlewamy masę jogurtową. Dobrze jest wlewać przez sitko. Wypływające ciasteczka obciążamy inną blaszką, ciasto możemy zostawić kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, potem schładzamy w lodówce, lub zamrażarce. Potem zdejmujemy folię i ciasto gotowe.