Do góry

Dania główne Przepis na:

Hutspot - typowa holenderska potrawa jednogarnkowa

Hutspot - typowa holenderska potrawa jednogarnkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1201

Dodano:

Odsłon: 6640

Nazwa tego nieskomplikowanego dania oznacza „garnek – bałagan”. Po przyrządzeniu całość wygląda jak ziemniaczana papka i może dlatego tak bardzo smakuje malutkim dzieciom i ich… dziadkom. Posiłek ten chętnie był podawany w chłopskich oraz rybackich chatach.

Składniki

  • ziemniaki 1kg (rozgotowane na puree)
  • marchew 0,5kg
  • cebula 0,5kg
  • kiełbasa (wedle uznania)
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki i przygotować z nich puree, doprawić do smaku, dodać rozgotowana marchew i cebulę i wszystko razem połączyć. Po uzyskaniu jednolitej konsystenci warzywnego musu podawać z usmażoną lub ugotowaną kiełbasą. W ten sposób można uzyskać porcję obiadową do której można podać dowolną surówkę lub kawałki pomidorów lub ogórków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 13 grudnia 2014 To prawda , że to danie jest popularne w Holandii :-), łatwe w przygotowaniu i smaczne :-)

362 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 19 sierpnia 2012 ciekawy przepis, ja robię takie ziemniaki z kapustą i nazywa sie to na Śląsku "ciaper-kapusta", podaję najczęściej z mielonymi kotletami lub żeberkami, ale Twoja wersja też jest ciekawa

363 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 sierpnia 2012 Pyszne danie przy całej swej prostocie :)

361 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń