Do góry

Dania główne Przepis na:

Idealna pizza na cienkim cieście

Idealna pizza na cienkim cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 835

Ostatnimi czasy chodziła za nami pizza, dlatego postanowiłam nie zamawiać w pizzerii a zrobić swoją, swojską, domową, przepyszną pizzę:) Użyłam do niej naszych ulubionych składników. W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami przepisem na idealne ciasto do pizzy. Zapraszam więc po przepis:)

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn.
    Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
    Wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
    Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
    Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
    Tortownicę posmarować oliwą.
    Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu.
    Wyłożyć cienką warstwę przecieru, posypać bazylią i oregano, dodać ser oraz ulubione dodatki.
    Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie.
    Piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku min. 250 st. C przez ok. 10 minut.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/02/idealna-pizza-na-cienkim-ciescie.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń