Do góry

Dania główne Przepis na:

Idealne ciasto na tartę

Idealne ciasto na tartę

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1308

Dodano:

Odsłon: 27293

Dojście do momentu, kiedy mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów :)

Składniki

  • 600g mąki pszennej
  • 1 mały proszek do pieczenia (15g)
  • 1 masło roślinne (250g)
  • 1 łyżka smalcu (25g)
  • 1/3 szkl.cukru (70g)
  • 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie pod
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. SKŁADNIKI:

    na 2 porcje ciasta (na okrągłą formę do tarty o średnicy ok. 27cm).

    Optymalizuję w ten sposób nakład pracy, zagniatając jednocześnie 2 porcje, które potem przechowuję w zamrażarce pod późniejsze wykorzystanie (nawet kilka m-cy).


    DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHE:

    Takie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Spód ma konkretnie gruby. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu ciasta fasolą podczas pieczenia.


    PRÓBY I BŁĘDY:

    Więcej o moim szlaku prób i błędów w drodze do tarty idealnej :-) TU:
    http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/idealne-ciasto-na-tarte.html

  2. KLUCZOWE ZASADY WYKONANIA:

    ---Przesianie składników sypkich--- mąkę przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne

    ---Dodanie smalcu--- powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne i nie wysuszone po upieczeniu

    ---Schłodzone składniki--- masło, smalec, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki

    ---Jak najkrótszy czas zagniatania--- składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde

    ---Dobrze rozdrobnione składniki--- przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło i smalec z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja i śmietanę, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić

    ---Schłodzenie przed pieczeniem--- uformowane w walec i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy)

    ---Krojenie w plastry przy wylepianiu formy--- nie lubię rozwałkowywać ciasta bo nigdy nie trafiam kształtem i wielkością w formę blachy; krojenie nożem i układanie plastrów na blasze niweluje ten problem i skraca czas operowania ciastem dłońmi

    ---Nakłuwanie widelcem--- ma zapobiegać wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia

  3. ---Pieczenie w wyższej temp. 200C--- nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość

    ---Podpieczenie przed nałożeniem masy--- podpiec 20 minut w 200C, a następnie wystudzić; w ten sposób nie namoknie od nałożonej masy i nie ma szans na zakalec; tartę wypełnioną już nadzieniem piec nie dłużej niż 20-30 min.

    ---Używanie formy/blachy do tart--- jej kształt zapobiega spływaniu boków ciasta i gwarantuje utrzymanie go w takiej formie, aby później można było bezproblemowo wypełnić ją nadzieniem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 czerwca 2014 zabieram do wypróbowania, skoro tak zachwalasz, bo ja robię inaczej, nie jest złe ale może być lepsze:)))pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 13 czerwca 2014 Asiu, muszę przyznać,że dopracowałaś to ciasto do perfekcji :) wyszło idealne :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 czerwca 2014 idealnie podane czynności, zabieram do szybkiego wypróbowania i kciuka zostawiam :)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń