Do góry

Przekąski Przepis na:

idealny duet GYROS i pekińska w a''la winegret

idealny duet GYROS i pekińska w ala winegret

Autor: cytrynkaaa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 506

Dodano: 22.11.2011

Odsłon: 7488

prostota jest w tym przypadku idealna sprawdza się znakomicie nie-wycudowany ( nie naćkane składników) GYROS i dobra chrupiąca kapusta pekińska w sosie a''la winegret. nie korzystam z gotowych mieszanek przypraw ale oczywiście można kupić gotową mieszankę GYROS.

Składniki

  • łopatka wiepszowa chuda, ok 0,7kg
  • czerwona papryka, 1 duża szt
  • cebula, 1szt
  • cebula czosnkowa, 1 duża szt
  • przyprawa-gotowa mieszanka gyros lub jak poniżej, duża garść
  • papryka słodka/ i ostre chilii, duża spora łyżka / i łyżeczka
  • mielona gorczyca, kolendra, jałowiec,gałka muszk,, po sporej szczypcie
  • majeranek, kurkua, czosnek granulowany, łyżeczka
  • sól,piperz, do smaku
  • kapusta pekińska, 1 duża szt
  • cytyna, połowa
  • olej,woda, po kilka łyżek
  • zioła prowansalkie / czosnek gran., łyżeczka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w bardzo cienkie względnie długie paseczki. Cebulę w cienkie piórka, paprykę również w cienkie długie paseczki. wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce.

  2. W obszernym wygodnym rondlu-lub głębokiej patelni podsmażamy cebulę na oleju. Dodajemy mięso przesmażamy aż się ładnie zarumieni następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem aż będzie względnie miękkie w razie potrzeby podlewając wodą ( ale nie za dużo trochę wody odparować i dopiero znowu dolać trochę) dodać paprykę przesmażyć i kiedy puści sok dodać przyprawy, następnie trochę wody i odparować aż sos z przypraw oblepi ładnie kawałki mięsa.

  3. Kapustę pekińska poszatkować wg. uznania i zalać ok 15 min przed podaniem sosem : sok z połowy cytryny mieszamy z 4 łyżkami oleju/oliwy i 3 łyżkami wody dodajemy zioła i czosnek gran.

  4. Polecam proste bardzo smaczne fajny kontrast pikantnego mięsa z chrupiąca lekko kwaśną kapustą pasują do siebie idealnie, można zawijać w chlebki pita, zjeść np z kuskusem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 24 listopada 2011 Dziękuję, tak staram się nie korzystać z gotowców tylko wszystko gotować i przyrządzać od podstaw wtedy wiem co jem wymaga to tylko dobrej organizacji czasu. ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska1 23 listopada 2011 Naprawde super i ooooogromny plus dla Ciebie ze wszystko zrobilas sama .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń