Do góry

Zupy Przepis na:

Idealny niedzielny rosół jak u babci

Idealny niedzielny rosół jak u babci

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 747

Dodano:

Odsłon: 12760

Rosół podstawowe i najbardziej popularne danie w wielu polskich domach. Królowa polskich zup. Prawdziwy, jak twierdziły nasze babcie, to ten w którym pływają oka. W wielu domach nie ma niedzieli bez porządnego rosołu. To niemal tradycja i swoisty rytuał. Zobaczcie jak przygotować rosół idealny, takiego jaki pamiętamy z babcinego stołu …bo chyba tylko babcie ewentualnie mamy mają czas i wenę na przygotowanie prawdziwego rosołu. Ja od czasu do czasu, głównie w wolną sobotę zabieram się do przygotawania prawdziwego rosołu.

Składniki

  • 1 kurczak o wadze około 2 kg
  • 200 g wołowniy
  • 3 litry zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 selera
  • zielona część pora pora
  • kawałek liścia kapusty
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 całe ziarenka pieprzu
  • posiekana natka pietruszki ( około 1/2 pęczka)
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo a nawet bardzo długo. Jeżeli ma być jak u babci, nie można robić niczego na skróty czy w pośpiechu. Jedną z głównych zasad gotowania tej królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie powinien sobie delikatnie „pyrkać”. Taki sposób przyrządzania daje gwarancję, że nasz rosół będzie smaczny i klarowny.

  2. Zaczynamy od przygotowania garnka z 3 litrami zimnej wody, do którego wkładamy całe przygotowane mięso i zaczynamy gotowanie. Dodajemy łyżeczkę soli. Następnie kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, a na powierzchni pokażą się tzw. "szumowiny", zbieramy je przy pomocy łyżki cedzakowej lub malego sitka. W tym momencie zmniejszamy ogień, tak aby wywar sobie bardzo delikatnie bulgotał.
    W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę kładziemy na palniku i opalamy ją przez kilka minut aż mocno się opali (zasada na 1 litr bulionu 1 cebula). Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy a pora , kapustę i natkę dokładnie płukamy.
    Po koło 40 minutach gotowania , do rosołu dodajemy przygotowane warzywa (pokrojone w ulubione kształty lub w całości), natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz.
    Gotujemy przez minimum 2 godziny na małym ogniu , bez przykrycia ,aż mięso będzie miękkie. Na koniec sprawdzamy czy nie trzeba doprawić solą, ale najlepiej zrobić to po odstaniu i przestudzeniu rosołu lub bezpośrednio na talerzach.
    Do talerzy wkładamy ugotowany i odcedzony makaron, zalewamy gorącym rosołem. Można też dodać mięso z rosołu i marchewkę oraz dekorujemy natką pietruszki i GOTOWE !!
    Porada
    Do rosołu, razem z warzywami można dodać 3 kawałki suszonych grzybków
    Zamiast wołowiny możemy dodać podroby np. serca i żołądki (dodajemy je razem z kurczakiem).
    Ugotowane mięso z rosołu można wykorzystać do przygotowania farszu na pierogi lub krokiety.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 19 października 2015 Mogę podsunąć przepis na bardzo dobry makaron: 2 szklanki mąki, 3 duże jajka, ciasto musi być dosyć twarde. Do krojenia ręcznego należy
cieniutko rozwałkowany placek nieco przesuszyć, natomiast maszyną kroić placek od razu. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 18 października 2015 Ciekawy przepis.
Ja nie dodaję liścia laurowego ani ziela angielskiego /ma wtedy dla mnie smak galarety/

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lapsmak 16 października 2015 Dziekuje bardzo za miły i konstruktywny komentarz. Pracuje nad perfekcyjnym przepisem na domowy makaron , jak tylko znajde swoj ulubiony sposob oczywiscie sie nim podziele :-) tutaj i na moim blogu :-) pozdrawiam Karol z ŁapSmak.pl

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 16 października 2015 Twój rosół jest naprawdę prawdziwy pod każdym
względem i jako do takiego przydałby się domowy, dobrze jajeczny cieniutki, długi maka-
ron, najlepiej wykonany maszynką do makaronu.
Pozdrawiam.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń