Do góry

Napoje Przepis na:

Imbirówka stryja Dionizego

Imbirówka stryja Dionizego

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 1745

Dodano: 05.09.2016

Odsłon: 5975

Rozgrzewającą imbirówką będziemy się raczyć w czas jesienno-zimowych przeziębień i w przypadku wychłodzenia organizmu. Wyobraźcie sobie połączoną moc imbiru, cytryny i miodu wspartą obecnością alkoholu – takiej miksturze nie oprze się żadna infekcja!

Składniki

  • 100 g świeżego korzenia imbiru
  • 2 cytryny wraz ze skórką (w miarę możliwości bio, eko i w ogóle – sami wiecie, że mają być porządne)
  • 100 g. cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 0,75 l czystej wódki (ja daję spirytus z filtrowaną wodą w proporcji pół na pół, to się doskonale sprawdza, polecam)
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Imbir należy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Można obrać, ale nie jest to konieczne. Cytryny także umyć i pokroić na ósemki, wraz ze skórką. Imbir i cytryny wrzucić do słoja, dodać cukier oraz miód, zalać alkoholem. Zakręcić szczelnie i odstawić na 3 miesiące. Słojem trzeba niekiedy wstrząsnąć.

  2. Po tym czasie nalewkę zlać (odcedzić) i odstawić do sklarowania, a następnie ściągnąć rurką znad osadu. Osad przefiltrować. Trunek powinien dojrzewać w chłodnym miejscu przez 3 miesiące lub dłużej. Na zdrowie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń