Do góry

Przekąski Przepis na:

Imprezowe bułeczki

Imprezowe bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 312

Dodano:

Odsłon: 4260

Puszyste bułeczki do odrywania z serem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. Są idealne do maczania w oliwie z oliwek albo w towarzystwie sałatki. Sprawdzą się na każdą imprezę. :)

Składniki

  • ok. 4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 g pieczarek
  • 60 g suszonych pomidorów ze słoika
  • 100 g twardego sera (najlepszy parmezan, oscypek, itp.)
  • (gdy sięgamy po mniej słony ser, można dodać szczyptę soli)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko i wodę podgrzać do temperatury ciała. Wkruszyć drożdże, dodać cukier. Pieczarki pokroić w kostkę, pomidory odsączyć i pokroić w paski, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    3 szklanki mąki wsypać do dużej miski, dodać mleko z drożdżami, oliwę, krótko wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub ręcznie, dosypując stopniowo mąkę. Zajmuje to 10-15 minut, gdy ciasto przestaje przyklejać się do dłoni, jest gotowe. Odłożyć do miski obsypanej mąką, odstawić na ok. 1 godzinę.
    Po tym czasie poskładać trochę ciasto i podzielić na 12 albo 15 części. Nadać ładny, okrągły kształt bułeczkom. Ułożyć w foremce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Bułeczki posmarować z wierzchu odrobiną oliwy i posypać garścią mąki. Odstawić na 30 minut.
    Piec w 225°C przez 15 minut. Podawać lekko ciepłe.
    Na drugi dzień są mega smaczne podgrzane w piekarniku z funkcją grilla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń