Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk pieczony z nadzieniem.

Indyk pieczony z nadzieniem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 24504

Na świąteczny stół dla licznej rodziny.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sprawionego indyka natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

  2. Umyć wątróbkę i drobno posiekać. Żółtka utrzeć z 1 łyżką masła i z wątróbką , doprawić solą , pieprzem , gałką muszkatołową i goździkami , dodać tartą bułkę opłukane rodzynki i posiekaną natkę pietruszki , dokładnie wymieszać , a na końcu ostrożnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

  3. Nadziać indyka , zaszyć , uformować skrzydła i nogi , związać sznurkiem.Ułożyć w brytfannie , polać gorącym tłuszczem , upiec , skrapiając kilka razy zimną wodą i polewając sosem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetta73 18 listopada 2012 piekny indyczek,bardzo ciekawy przepis na nadzienie,dotychczas nadziewalam wylacznie owocami wiec pora zrobic cos nowego.pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 08 października 2010 Ehhh to ja tylko pomarzyć mogę o takim indyku (bo nas tylko dwoje:), może za kilka lat :P

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 31 sierpnia 2010 pięknie upieczony i duuuuużo jedzonka.....

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń