Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w marynacie

Indyk w marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4431

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Indyk w marynacie"

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 200 ml białego wina
  • ząbek czosnku
  • marchew
  • ćwiartka selera
  • cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oleju
  • 2 gałązki tymianku
  • listek laurowy
  • po kilka ziaren: pieprzu
  • ziela angielskiego i kilka goździków
  • sól
  • pieprz mielony
  • listki świeżej bazylii do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew, seler oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj tymianek, liść laurowy, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i goździki oraz sok z cytryny.

  2. Warzywa ugniataj ręką aż zmiękną i wlej szklankę wina. Mięso podziel na porcje i zalej warzywno-winną marynatą. Garnek owiń folią i odstaw do lodówki na 8 godzin.

  3. Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty i osusz. Dopraw solą, pieprzem i usmaż na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na oleju z dodatkiem 2 łyżek masła). Indyka podawaj z ziemniakami lub ryżem i surówką. Talerz możesz udekorować listkami bazylii.

  4. Czas przygotowania: 30 minut (bez marynowania) 450 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń