Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłeczne placuszki z boczkiem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 66
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 190
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 70
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 66
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 190
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 70
Składniki
Jabłka umyć (nie obierać), wydrążyć środki, uważając, by nie uszkodzić ścianek owoców. Jabłka pokroić w plasterki o grubości 0,5-1 cm. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Listki majeranku drobniutko posiekać. Cebule obrać, pokroić w piórka. Plasterki boczku pociąć na połówki i wysmażyć na chrupko. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumienić cebule. Posypać je majerankiem. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Mąkę wymieszać misce z proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wlać maślankę. Wsypać sporą szczyptę soli, wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzewać małe porcje oleju. Kłaść plasterki jabłek. Nakładać na nie łyżką ciasto i formować owalne placuszki. Smażyć na rumiano. Na każdy placuszek nałożyć porcję zrumienionej cebuli oraz wysmażonego boczku. Mocno razem podgrzać. Podawać od razu po przyrządzeniu.Źródło: Życie na gorąco