Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4550

Dodano:

Odsłon: 10879

Przepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 2/3 masy przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożona papierem do pieczenia.

  2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cynamon do smaku i wymieszać. Można dodać trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne. Z jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie do przesady gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć luźno na blaszkę z ciastem.

  3. Pozostałą 1/3 ciasta wyłożyć na jabłka, najlepiej za pomocą małej łyżeczki tworząc małe kupki, które następnie delikatnie nożem rozprowadzić po jabłkach uważając, aby nie wyszły one na wierzch.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń