Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik kruchy siostry Leonilli

Przepis dnia 2016-01-17
Jabłecznik kruchy siostry Leonilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 497 Ocena: 16968

Dodano:

Odsłon: 57281

bardzo smaczny i łatwy jabłecznik

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto: masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, potem dodać jajka, żółtko, cukier i śmietanę.

  2. Potem podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę 22x27cm, posypać bułką tartą, nałożyć starte jabłka na dużych oczkach, przykryć drugą połową ciasta, ponakłuwać je widelcem i upiec w 180oC przez około 35 minut. Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń