Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 3993

Dodano:

Odsłon: 4172

Łatwy i rozpływający się w ustach

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • MASA JABŁKOWA:
  • Jabłka 1,5 kg
  • Cukier 1 łyżka
  • Galaretka cytrynowa 2 opakowania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 26 cm) i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

  2. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarce, wkładamy je do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy, aby lekko przestygło.

  3. Przestudzony biszkopt przekrajamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy masę jabłkową i przykrywamy całość drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta oblewamy lukrem lub polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń