Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 1500

Dodano:

Odsłon: 9188

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście.

Składniki

  • 10 dag cukru
  • 50 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel zapachu rumowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg jabłek
  • 15 dag cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć obrać, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cząstki, następnie rozgotować z cukrem na jednolitą masę i ostudzić. Z mąki, cukru, margaryny, jajka, cukru waniliowego, zapachu rumowego zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, podzielić na dwie części, w stosunku 2:1. Mniejszy kawałek włożyć do zamrażalnika, a większy rozwałkować na cienki placek. Ciasto przełożyć na wcześniej wysmarowaną masłem blachę (można też wyłożyć papierem), uformować 2-3 cm boki. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć upieczone jabłka, po czym zetrzeć na nią ciasto z zamrażalnika. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż kruszonka lekko się zarumieni. Gotowe ciasto gdy lekko się ostudzi posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 13 września 2018 Taki jabłecznik, to ja uwielbiam <3 Pycha <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń