Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1356

Dodano:

Odsłon: 26595

pychotka

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,posiekać z margaryną,następnie dodać cukier,żółtka i śmietanę i zagnieść kruche ciasto.Podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną tłuszczem blaszkę lub wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24/36 cm.Ciasto posypać bułką tartą

  2. Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.Wyłożyć jabłka wzdłuż krótszego boku na ciasto jedno przy drugim.Posypać cynamonem i cukrem waniliowym

  3. Ugotować 3 budynie na litrze mleka i gorący budyń wylać na jabłka

  4. Rozwałkować drugą część ciasta i delikatnie rozłożyć go na budyniu. Piec około godziny do 1,5 w temp 180-200 stopni .Posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 04 kwietnia 2011 Bardzo pięknie wyszedł Ci ten jabłecznik 5 )

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 03 kwietnia 2011 Rzeczywiście pychotka, mój mąż uwielbia to ciasto. Ja piekę jednak krócej bo jakieś 60 minut, w końcu tam musi się upiec tylko to ciasto na dole i na górze bo budyń był już gotowany, więc nie trzeba się bać, że ciasto będzie surowe i nie ma potrzeby piec go tak długo, jabłka też się spokojnie upieką. Czasami piekę je z jabłkami, a czasem z gruszkami lub śliwkami, zawsze znika błyskawicznie. Ciasto na 5 !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń