Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z cytrynową pianką.

Jabłecznik z cytrynową pianką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1285 Ocena: 15246

Dodano:

Odsłon: 9636

Jabłecznik upieczony na kruchym cieście z cytrynową pianką.

Składniki

  • jabłka antonówki 4 szt.
  • cynamon 2 łyżeczki
  • kisiel z cukrem truskawkowy
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • cukier pół szklanki
  • kisiel cytrynowy
  • sól szczypta
  • Masa jabłkowa:
  • starte jabłka na wiórki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • kisiel truskawkowy z cukrem
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, trzemy przez duże oczka tarki, dodajemy cynamon i na dużej patelni podpiekamy w celu wyparowania wody z jabłek. Podpieczone jabłka studzimy, dodajemy do ostudzonej masy kisiel truskawkowy, mieszamy.

  2. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.

  3. Na wyłożone dno formy ciastem, wykładamy masę jabłkową, równomiernie ją rozprowadzamy. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel.

  4. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym ciastem.

  5. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, ostudzone posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń