Do góry

Przekąski Przepis na:

Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką

Autor: olunia_lol2

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 182

Dodano: 03.07.2012

Odsłon: 46775

Ciasto jest tak proste. że byłam je wstanie zrobić nawet na praktykach z geodezji ;) a co najważniejsze jest przepyszne.

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jabłek
  • paczkę cukru cynamonowego lub cynamon
  • kisiel cytrynowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy trzemy na dużych oczkach. Czekamy aż puszczą sok. Nadmiar odlewamy lub wypijamy. Do jabłek dodajemy cukier cynamonowy oraz jeden kisiel cytrynowy.

  2. Do jednej miski wsypujemy mąkę z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, dwa jajka w całości. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i samo odejdzie od ręki.

  3. Dzielimy ciasto na dwie części i obydwie wkładamy do zamrażalnika aby nam stwardniały. Należy pamiętać aby o nim nie zapomnieć.

  4. Jedną część wykładamy foremkę. układamy jabłka i wierzch również zakrywamy ciastem. Ja osobiście nie rozwałkowuje ciasta: albo formę wyklejam ciastem albo ścieram je na tarce.

  5. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50min. Najpierw ustawiamy na dół piekarnika a po jakiś 30 minutach dajemy górę dół

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń