Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłeczniki z żurawinową nutką"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 231
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 231
Składniki
Twaróg dokładnie rozgnieć w misce widelcem. Dodaj cukier, cukier waniliowy i sól. Wlej mleko i olej. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do twarogu. Wymieszaj wszystko (do połączenia składników) mikserem z końcówkami w kształcie haka. Masę przełóż na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto.
Przykryj je ściereczką bawełnianą i pozostaw na kilka minut, aby odpoczęło. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Owoce potnij w plaster ki, skrop sokiem z cytryny.
2/3 ciasta rozwałkuj na kwadrat o boku 28 cm. Posługując się np. patyczkiem do szaszłyków, zaznacz na nim krawędzie 16 ciastek o boku 7 cm. Linie posmaruj rozmąconym białkiem. Na środku każdego powstałego kwadratu rozłóż kawałeczki jabłek i nałóż po porcji żurawiny. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj.
Wytnij paseczki i zrób z nich na placku krateczkę, dociskając między jabłkami. Wszystko pokrój na 16 bułeczek. Posmaruj je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i połóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 15 min w 175 st. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.
Wersja z migdałami
łyżki mąki pszennej w cieście zastąp tartymi migdałami. Płatkami migdałowymi posyp zaś jabłka (przed ułożeniem krateczki).Źródło: Tina